Güney ve Kuzey Kutbu’ndaki buzulların erimesi, bu bölgelerde yaşayan kutup ayılarının varlığını tehdit ediyor.
Antarctic Sun adlı gazetenin haberinde, yüzölçümü 11 bin kilometrekare olan B15’in geçen ay kırıldığı ve en büyük buzdağı unvanını 5 bin 659 kilometrekare yüzölçümüne sahip C19A adlı buzdağına kaptırdığı belirtildi.
Kırılmadan önce Jamaika ile aynı yüzölçüme sahip olan B15 buzdağı, sürüklenmeye başladıktan sonra Ross Denizi’ni kısmen tıkamış, bu yüzden milyonlarca penguen yok olmuştu.
KUTUP AYILARI TEHLİKEDE
Bilim dergisi Science’da sonuçları yayınlanan araştırmaya göre, Kuzey Kutbu’ndaki buzullar, 1960 yılına göre yüzde 40 daha ince. Araştırmada, İngiliz, Amerikalı ve Arjantinli bilim adamları, uydu görüntüleri yardımıyla Güney ve Kuzey Kutbu’ndaki buzulların kalınlığını ölçtüler. Küresel ısınma ve yaz mevsiminin eskiye oranla daha uzun ve sıcak geçmesi nedeniyle kutuplardaki buzulların eridiğini belirten bilim adamları, Güney Kutbu’ndaki buzulların her yıl 10 ila 30 santim inceldiğini bildirdi.
Özellikle su üzerindeki buzulların incelmesine dikkat çeken bilim adamları, buzulların üzerinde yaşayan kutup ayılarının varlığının tehlikede olduğunu söyledi.